יום שבת, 21 בספטמבר 2024

שניים סינים

 שניים סינים עמדו בצד הכביש... וזה יכול להיות גם שלושה או יותר ייתכן שתתקשו להבדיל ביניהם או שתהיה לכם תחושת דז'ה וו.

אני מתכוון לרכבים סינים. הסינים למדו לייצר רכבים חשמליים, את חלקם ניתן להגדיר כטובים, תמורה טובה למחיר אבל מעטים אם בכלל ניתן להגדיר כיצירתיים.

מה שקרה ברכב הוא גם מה שקרה עם האייפונים, הסינים חיקו את האייפון והצליחו לייצר טלפונים טובים. כאן הסינים חיקו את טסלה, אבל מתברר שרכב הוא מוצר מסובך יותר.

מה שאופייני לטסלה ידיות קופצות, הפעלה של מערכות מהמסך הפחתה רדיקלית של מספר המתגים ומלא טכנולוגיה ומערכות בטיחות נמצא ברכבים סיניים וככל שהרכב יוקרתי יותר ניתן למצוא בו יותר. אבל אליה וקוץ בה, בעוד שניתן למצוא סרטים של טסלה שנוסעת ללא התערבות של הנהג לא הייתי ממליץ לעשות זאת ברכב סיני (זה לא מומלץ גם שמדובר בטסלה).הטכנולוגיה הסינית טובה ככל שתהיה לא הגיע לרמה של טסלה ואלו שקרובות אליה ברמה כבר קרובות אליה במחיר ואז נשאלת השאלה האם עדיף המקור או החיקוי?

יש דבר שקרה לאייפון לאחר ג'ובס הוא החל לקחת תכונות ממתחרי אנדרואיד למשל גודל מסך מספר מצלמות ועוד. את זה אנחנו לא רואים בטסלה. טסלה שומרת על הדרך שלה אבל אין חובה ליצרניות הסיניות לעשות זאת, בייחוד לקחת את הדברים הלא טובים מטסלה.

יש לציין שלטסלה יש לה מגמה של פישוט: ללא לוח המחוונים, מיעוט פקדים, ידיות שטוחות ושמות שהם מספר או אות. זו מדיניות, אצל הסינים זה סתם חיקוי ללא שום הצדקה. 

טסלה נוקטת במדיניות של צמצום מתגים גם בדברים שלא הייתם חושבים עליהם כמו פתיחת חלונות והדלקת פנסים. טסלה יכולה "אולי" להציע תחליף באחת ממערכות הפעלה הקוליות הטובות ביותר, לא כך הדבר ברכב סיני. ישנן מספר יצרניות סיניות כמו BYD שעדיין משאירות מספר מתגים כמו יצרניות אירופיות (אם כי היא סיגלה כסימן גימיק של מסך מסתובב שלא בטוח שתמיד תורם לשימושיות). 

דוגמה טובה לכך היא דונפנג בוקס מכונית חשמלית שאמורה להיות במחיר של סופר מיני בנזין אירופית, יפנית או קוריאנית.

בסרטון הזה תוכלו להתרשם ממנה


יכול להיות שהשאלה הראשונה שתהיה לכם היא למה קוראים לה BOX?

אפשר להבין מדוע NISSAN CUBE נקראת ככה היא נראית כמו קובייה.

מקור ויקיפדיה
 לעומתה הבוקס נראית כמו סמארט 3 מקדימה (זה לא דבר רע כי היא נבנתה בשיתוף עם מרצדס)


ומאחורה היא נראית כמו סוזוקי כלשהי. במקור היא נקראה 1 Nammi שלפי גוגל טרנסלייט  פירושו סוכריות באיסלנדית, שם חמוד למכונית מיני שמשתווה לשמה של מכונית K חשמלית של ניסאן - סאקורה (פריחת הדובדבן).

לבוקס ישי ידיות קופצות סתם גימיק מטופש. הידית פחות נוחה ארגונומית ונראית חלשה יותר. הידית לא פוגעת משמעותית בגרר, במיוחד שהמראות הן הגורם העיקרי להגברת הגרר. נשאלת השאלה אם זו לא מכונית ספורט בשביל מה כל כך חשוב כמה שברירי אחוזים של גרר???

בין העומס של מתגים וריבוי אפשריות ההפעלה של יונדאי לבין העדר המתגים של טסלה יש דרך ביניים שלא רק רואים בחשמליות אירופיות אלא גם במכוניות חשמליות זולות סיניות. 

תא כפפות כמגרה הוא גימיק יפה, לא בטוח לגבי שימושיותו כמגש עבודה. אם כבר מעתיקים למה לא תעתיקו את האחסון במכוניות K יפניות שם דחפו תא אחסון בכל חלל פנוי. כל כך הרבה אחסון ואפילו ניתן לעבור בין מושב הנהג למושב הנוסע הקדמי במקרה שחנו קרוב לדלת הנהג כיוון שאין אי ענק שמפריד בין המושבים.

הסאקורה שהזכרתי קודם וגם כתבתי עליה כאן, היא בעלת מרווח רגליים וראש מצוינים מקדימה ומאחורה למרות שהיא קצרה במספר מילימטרים מהבוקס. נכון זה בא על חשבון תא המטען המיניאטורי אבל ניתן להזיז קדימה את המושבים האחוריים לקבלת תא מטען סביר או לקפל מושב אחד להסעת שני נוסעים ומטען. ומה בבוקס? כמו במיני דולפין המושב האחורי אינו מחולק ומתקפל רק בשלמותו כלומר לא ניתן להסיע נוסע במושב האחורי וגם להרחיב את תא המטען. פגיעה חמורה בשימושיות. 

אני לוקח שוב את ניסאן סאקורה כקנה מידה. השוואה ביניהם נראית שהבוקס עולה על הסאקורה במערכת ההנעה והחשמל, סוללה גדולה טווח ארוך ואפשרות לטעינה מהירה יותר.  יש לזכור שהסאקורה היא מכונית עירונית והסוללה הקטנה לא מצריכה טעינה מהירה כל כך ומפחיתה את משקל הרכב. העובדה שהיא מיועדת לעיר שם הנסיעה מלווה בעצירות רבות אומרת שהיא גם תיטען מבלימה רגנרטיבית. לסאקורה יש גם נהיגה בדוושה אחת שעוזרת בנסיעה בעיר ולטעינה (איפה שכנראה גם הבוקס תבלה לעתים קרובות). נכון לבוקס יש יתרון בנפח מטען, אבל היתרון נעלם שזה בא על חשבון העדר נוסעים במושב האחורי שמרחיבים את תא המטען.

המבחן הפשוט ביותר הוא: אם אני נוסע ליפן או לסין ושוכר אחת מהן, כמה יהיה לי קל להפעיל אותה למרות שמערכת ההפעלה היא בשפה המקומית.
לסאקורה יש יתרון ברור כיוון שהיא בנויה כמו מכונית רגילה עם בקרים ופקדים עם סמלים אוניברסליים ופחות מסתמכת על מסך, יהיה לי קל יותר להפעילה מהבוקס, שכנראה תשקיע בה חמש דקות בחיפוש לחצן התנעה אם אינך יודע שאינו קיים.

אני מבין שמטען אלחוטי לטלפון הוא אביזר כנראה זול אבל אם הוא אינו כולל אפשרות לקיבוע הטלפון הוא למעשה יותר גימיק. נשאלת השאלה מה הוא עושה ברכב זול כיוון שרוב טלפונים בעולם לא תומכים בטעינה אלחוטית ואלו שכן הם יקרים. הוספת עוד שקעי USB הייתה עוזרת באותה מידה ואף יותר לטעינה.

ואם פתחתי ביצירתיות הנה הצעה, לכלול ברכב גלגל חלופי. תא המטען של בוקס הוא עמוק מספיק לגלגל מלא ובתא המנוע יש מקום לגלגל קומפקטי. ואולי פשוט תעתיקו מעצמכם. המכונית החשמליות העירוניות הזעירות הסיניות הן בעלות ספסל אחורי חצוי ובקרים יחד עם מסך גדול.

יום שישי, 10 במאי 2024

אל תקר

לרכב שלכם יש גלגל חלופי (גלגל ספר), אולי אפילו בגודל מלא? זכיתם!!! צמיג חלופי הופך לפריט נדיר יותר ויותר בכלי רכב. וללא כל סיבה!

ראשית נתחיל בכך שתקר הוא מהשורש קרה, כלומר המשמעות אירוע תקלה ולאו דווקא נקר - נקב בצמיג.

ערכת תיקון צמיג החלה במכוניות היברידיות וחשמליות. הטיעון היה הסוללה תופסת מקום ולכן אין מקום לגלגל חלופי. במהלך הזמן התברר שזה שקר במכוניות חשמליות כיוון שמתחת לרצפה יש להם תא לכבלי מצבר וערכת תיקון ולרבות מהם יש בתא המנוע תא מטען קדמי. 

טיעון נוסף היה המשקל שפוגע בצריכת החשמל ובטווח של הרכב. היום שיש רכבים רבים בעלי טווח של מעל 400 ק"מ ואפילו מעל 500 ק"מ זה טיעון סרק. מה גם שמה ששוקל הרבה ברכב חשמלי היא הסוללה ששוקלת מאות ק"ג. יעילות הסוללות עולה והטווח גדל בהחלט ניתן להקטין מעט את הסוללה ואת הטווח בשביל גלגל חלופי.

מה כל כך נורא בערכת תיקון צמיג?

פתחו את ספר הרכב וקראו את התנאים:

  • הנקב לא יכול להיות גדול מ-4 עד 6 מ"מ.
  • התיקון חייב להיות בסוליית הצמיג ולא בדופן.
  • לחומר האיטום יש תאריך תפוגה של כשנתיים.
גם אם כל הנ"ל נכון ייתכן שלא תוכלו לתקן את הצמיג.
למעשה יש סיכוי גדול שבמקרה של נקר (פנצ'ר) לא תוכלו לתקן את הצמיג ותיאלצו לקרוא לגרר. לעומת ערכת התיקון, צמיג החלופי גם אם הוא לא בגודל מלא וגם הוא די ישן, תוכלו להחליף את הצמיג ולהמשיך לנסוע לפחות עד לפנצ'רייה.

אז בוא נאמר את האמת, למה יש ערכת תיקון? כדי לחסוך עליכם כסף וגם כי אתם משתמשים לעתים רחוקות בגלגל החלופי.

אבל המצב הדרדר אם זה התחיל במכוניות היברידיות וחשמליות משם לקטנות בנימוק שאין מקום לגלגל חלופי (שקר!!!) זה הגיע לשאר המכוניות. חברת KGM (לשעבר סאנגיונג) הקוריאנית כוללת ערכת תיקון בטנדר מוסו בעל הנעה 4X4 כלומר בעל סיכוי גדול שייסע בשטח, שם גדול הסיכוי שיתרחש נקר. וכן ב-SUV רקסטון בעל 7 מושבים אבל אין מקום לגלגל חלופי!

ראוי שגופי הבטיחות שבודקים רכב כמו EURO NCAP יורידו ניקוד על העדר גלגל חלופי. צמיג חלופי בגודל מלא מספק רמת בטיחות זהה למקורי, ערכת תיקון מספקת רמת בטיחות נמוכה יותר וייתכן אף נמוכה יותר מצמיג חלופי קומפקטי.

רכבתי במשך כעשר שנים על אופנוע ואני יודע כמה מרגיז שיש נקר שלא ניתן לתקנו עם חומר איטום (פאסט) וצריך לחכות לגרר. (אגב באופנוע זה הליך קל יותר שמים אותו על רגלית האמצע וניתן לסובב את הגלגל כדי לפזר את חומר האיטום מבלי לנסוע).

יום רביעי, 21 בפברואר 2024

הוא אחד המוצלחים בעיר

 ברשומה הקודמת כתבי על סדרת הרכב הקל  (kei car) של הונדה, סדרה N ובייחוד על המיקרוואנים שלה. כעת נתאר חבר אחר בקבוצה N-ONE או N1.

N1 הוא רכב K בתצורה של מכונית האצ'בק רגילה בת חמש דלתות אבל עדיין נהנה מכמה מרכיבים שהיו קיימים ב-N-BOX.  

העיצוב שלו הוא רטרו לעיצוב של דגם הונדה סיוויק הראשון.


מקור: אתר הונדה יפן

העיצוב המגניב והפנים החמודות שלו הם מחוות רטרו לעיצוב של דגם הונדה N600.
הונדה N600 שנת 1971

N1 כולל את מאפייני "מושב קסם" (כרית מושב מתקפלת כלפי מעלה). המושבים אינם מתכווננים כמו בN-BOX אבל מרחב הרגליים מכובד ומרחב ראש סביר בייחוד בהתחשב שמדובר במכונית שהיא 5 סנטימטרים פחות מארבעה מטרים (כמו כל אחיותיה לסדרה N).

N1 חולקת את המכלולים של אחיותיה באבזור (אם כי כמובן פחות תאי אחסון), במערכות בטיחות, במנוע ובתיבות הילוכים.
אך כיוון שהיא נמוכה יותר היא שוקלת פחות החל מ-840 ק"ג להנעה קדמית ו-900 ק"ג להנעה בארבעת הגלגלים לגרסה הבסיסית ו-860 ק"ג 920 ק"ג בהתאמה בגרסת פרימיום המאובזרת יותר.

הגרסה המעניינת היא גרסת RS שמגיעה רק עם הנעה קדמית אבל כוללת אופציה של תיבת הילוכים ידנית 6 הילוכים. שמורידה את המשקל למרות האבזור למשקל גרסת הבסיס 840 ק"ג. גרסה זו כוללת גם הדגשים ספורטיביים בתוספת צבע כתום לריפוד ולתפרים בכיסוי ההגה וידית ההילוכים.

כיוון שזו מכונית קלה יותר מ-N-BOX ברור שמנוע הטורבו הזהה בן 64 כ"ס מספק ביצועים טובים יותר ותיבת ההילוכים הידנית מעניקה ביצועים ספורטיביים.

ייתכן שהמכונית הזו תזכה לגרסה חשמלית מתישהו ב-2025 והמלצתי להונדה לייצר לה גרסת הגה שמאלי שתחליף את Honda-e, כיוון ש- N-ONE היא בבירור מכונית טובה יותר ומהנה יותר.
ואיך יודעים שהמכונית מהנה. שאנשים מייבאים אותם למדינות שההגה בצד שמאל.

נתונים טכניים
מידות גובה/רוחב/ אורך (מ"מ):
הנעה קדמית: 3,395/1,475/1,545 
הנעה לכל הגלגלים: 3,395/1,475/1,570
מידות פנים גובה/רוחב/ אורך (מ"מ): 2,050/1,300/1,195
מרווח גחון  (מ"מ):
הנעה קדמית: 135
הנעה לכל הגלגלים: 145
מספר נוסעים: נהג +3
משקל (ק"ג):
גרסת בסיס: הנעה קדמית 840 הנעה לכל הגלגלים: 900 
פרימיום טורר: 
הנעה קדמית 860 הנעה לכל הגלגלים: 920 
RS: תיבה ידנית 840 תיבה CVTא860
מנוע: i-VTEC/טורבו, 3 צילינדרים בטור מקורר מים 
נפח: 658 סמ"ק
הספק: רגיל 43 קו"ט 58 כ"ס, טורבו 47 קו"ט 64 כ"ס
מומנט נ"מ: רגיל 65 טורבו 104


יום שני, 12 בפברואר 2024

N עליך

 בפוסט קודם תיארתי את קיה ריי (Kia Ray) מיקרוואן בעל עיצוב מקורי. כעת אתאר את מי ששימש השראה לעיצוב הקוריאני סדרת N של הונדה. 

סדרת N של הונדה היא קטגורית רכבי Kei היפנית של הונדה. 

מהם רכבי קיי  (Kei car)?

Kei הוא קיצור של kei-jidōsha רכב קל. היפנים הבינו שאם לכל אחד בערים צפופות יהיה רכב גדול זה ייצור עומס עצום על הכביש ובחניות בערים ויהפוך את התחבורה לבלתי נסבלת. לכן בערים גדולות לא ניתן לרכוש רכב אם אין לך חניה. הממשלה היפנית קבעה תקנות לרכבים קטנים שמוגבלים במידותיהם בנפחם ובכוח המנוע שלהם וזוכים להטבות כדי למזער את ההשפעה של כלי רכב ולעודד אנשים לקנות רכב קטן. ההטבות פחתו בשנים האחרונות אך הן עדיין די משמעותיות למשל פטור מאגרות גודש ואפשרות לחנות בעיר גם אם אין לך חניה.

תצורה נפוצה ברכבי K היא התצורה המלבנית של מיקרו-ואן. תצורה זו עוזרת לניצול כל מילימטר של הגודל המוגבל (בד"כ 3995 מ"מ) ובשל המנוע הקטן אין צורך בתא מנוע גדול.

הונדה מייצרת סדרה של רכבי K המכונה N שני דגמים N-VAN ו- N-BOX הם מיקרוואנים עם דלתות הזזה אחוריות N-Wagon הוא בתצורת מיקרוואן רק עם דלתות אחוריות רגילות ו-N-ONE הוא בתצורת מכונית רגילה. לדגם N-VAN יש גרסה חשמלית שכנראה בשנה הבאה או בשנתיים הבאות תגיע גם לשאר רכבי סדרה N. 

סדרה N מיוצרת רק עבור יפן ואינה מיוצאת גם למדינות אחרות שנוסעים בהן בצד שמאל כמו ביפן, אבל יש יבוא מקביל של רכבי K למדינות כגון אוסטרליה, ומלזיה). 

N-VAN ו- N-BOX הם די דומים לדגמים של סוזוקי SPACIA ושל דיהטסו TANTO וכוללים אבזור רב, הרבה מרחב ראש ומרחב לרגליים והרבה מקומות אחסון למרות הגודל, דלתות הזזה והמחיר. השוני של דגמי הונדה הוא בהכנסת הייחוד של הונדה. 

כמובן שניתן לקפל את המושבים האחוריים למצב שטוח, אך ב-N-VAN הדגם המסחרי ניתן לקפל את כל המושבים מלבד מושב הנהג למשטח שטוח. מה שהפך אותו ללהיט בקרב מטיילים בודדים שנהנים ממשטח בגודל של מיטת יחיד.

N-VAN מקור אתר הונדה יפן

N-BOX כולל את מאפיין  "מושב אצטדיון" שאצלנו יותר מתאים לכנותו מושב קולנוע או תיאטרון, כלומר קיפול של כרית המושב כלפי מעלה. מה שיוצר משטח גדול להנחת מטען מבלי לשים אותו על גב המושבים האחוריים. שלא להזכיר את מה ש Kia Ray לקחה מרכבי K דלת ההזזה בצד הנוסע (שמאל כי זה יפן) ללא קורה B כדי להקל על כניסה ויציאה ודלתות קדמיות שנפתחות ל-90 מעלות.

  האבזור בהונדה הוא עשיר וכולל את מערכת הבטיחות Honda Sensing עם כל מערכות הבטיחות המתקדמות כולל בקרת שיוט אדפטיבית. הגרסאות המאובזרות כוללות כניסה ויציאה ללא מפתח, פתיחה בנגיעה ודלתות הזזה חשמליות, וילונות שמש בחלונות האחוריים ועוד.

גרסת ה-Custom המעוצבת כוללת גם 6 רמקולים במקום 4 פנסים ראשיים לד ועוד אבזור. כל הדגמים מקבלים 6 כריות האוויר (די מרשים לעומת כרית אוויר אחת או שניים במכוניות מיקרו סיניות).

מה שייחודי בגרסה הקאסטום היא גרסת טורבו שמעלה את המומנט מ-65 ל-100 ואת כוח הסוס מ-58 ל-64. זה לא נשמע הרבה, אבל גרסת הקאסטום טורבו שוקלת רק 980 ק"ג לגרסת הנעה קדמית ו-1,000 ק"ג לגרסת הנעה לארבעת הגלגלים. משקל די דומה למשקל של יונדאי i10  שיש לה 66 כ"ס ממנוע 1.0 (לעומת 658 של הונדה) .

לסיכום, N-BOX היא מכונית מאובזרת, קטנה שלא נראית קטנה ולא ומרגישה קטנה (למעט רק 4 מושבים נהג+3 נוסעים). 

תקוותי שחשמול הדגמים ישכנע את הונדה ושאר היצרניות היפניות לייצר גרסת הגה שמאלי (LHD) לשאר העולם, כיוון שרכבי K מציגים את מה שטוב ביפן המחשבה על יעילות ונוחות (לדוגמה מחזיקי כוסות ליד פתחי המיזוג, הטיה של המושב האחורי ועוד), מה שהסינים מבחינה מחשבתית אינם יכולים להגיע אליו.

הנה סקירה השוואתית בין הונדה N-BOX לסוזוקי SPACIA.



יום שבת, 20 בינואר 2024

קרן אור

הידעתם שבקוריאה הדרומית יש קטגוריה דומה לזו של Kei Car ביפן. Kia Ray היא דוגמה יוצאת דופן בקטגוריה זו.

מכוניות K היפניות מוגבלות בגודלן בנפח המנוע ובעוצמתו. הקטגוריה הדרום קוריאנית (Gyeongcha - מכונית קלה) שקייה ריי שייכת אליה אינה שונה בהרבה מהקטגוריה היפנית תמורת הגבלה בגודל ובמנוע היא זוכה להקלות במיסוי, ברישוי ,באגרות ובחניה.

למעשה קייה ריי היא גרסה קוריאנית של מיקרווואן יפני של הונדה N-VAN. אחד מהמאפיינים של N-VAN היא העדר קורה B בצד הנוסע (שמאל ביפן) כך שפותחים את דלת הנוסע הקדמי ואת דלת הזזה האחורית מקבלים מרווח גדול המאפשר כניסה או העמסה קלות. האפשרות של קיפול כל מושבי הנוסעים מאפשר משטח שטוח לטעינה או לשימוש לשינה כקראוון.
הונדה N-VAN (מקור אתר הונדה יפן)

אך קייה ריי שונה ממקבילו היפני בכך שיש לו רק דלת הזזה אחת בצד הנוסע (ימין) והדלת האחורית השמאלית היא רגילה. שינוי בולט אחר הוא האפשרות בקייה ריי לקפל גם את מושב הנהג וכך כל פנים הרכב הופך למשטח אחיד שיכול לשמש לשינה. מאפיין נוסף שנלקח ממכוניות K היפניות היא האפשרות לכוון את זווית המושב האחורי כדי להשיג מרווח ונוחות ליושבים מאחור.
מקור אתר קיה קוריאה
לקיה ריי יש שתי גרסאות גרסת בנזין וגרסה חשמלית. הגרסה החשמלית חולקת את המפרטים עם מכונית קלה קוריאנית המוכרת לנו Kia Morning ששמה מחוץ לקוריאה Picanto. 

ראשית המידות הן בהתאם לדרישות הקוריאניות מ"מכונית קלה" פחות מ-3600 מ"מ.
המנוע הוא מנוע  1.0 Kappa ליטר בעל 74 כ"ס  המכונית מצוידת במערכות בטיחות אבל רק בבקרת שיוט רגילה, עם תיבת הילוכים אוטומטית 4 הילוכים בבנזין והילוך יחיד בגרסה החשמלית.
הגרסה החשמלית היא בעלת 64KW שוות ערך ל-86 כ"ס וטווח של 205 ק"מ (בדרך כלל אצל יונדאי-קיה ההערכה היא שמרנית וזה יכול להיות 258 ק"מ בנסיעה מתונה)

הריי כוללת גרסת נוסעים בת 4 מושבים וגרסאות מסחריות בעלת מושב נהג או מושב נהג ונוסע.

המאפיין הבולט של ריי שנלקח מהוואנים של רכבי K היפניים היא מרווח גם לאנשים גבוהים מקדימה ואחורה ומספר רב של תאי אחסון ומרווח אחסון שניתן להגדילו בקיפול המושבים כל זאת יחד עם הגישה הקלה מצד ימין הכולל דלת נוסע קדמי הנפתחת בתשעים מעלות ודלת נוסעים אחורית הנפתחת בהזזה וביטול קורה B.

מפרט בטיחות ואבזור זהה למוכר לנו מהפיקנטו מערכת תומכת אנדרואיד ואפל, חלונות ומראות חשמליים וכניסה והתנעה ללא מפתח בגרסאות המתקדמות..

מפרט: Kia Ray
מנוע: בנזין- 74 כ"ס / חשמלי 86 כ"ס
נפח/סוללה: 998 סמ"ק / 35.2 קוט"ש
מס' מושבים: נוסעים 4 מסחרי 1 או 2
בלמי: דיסק קדמי/אחורי
מערכות בטיחות: 6 כריות אוויר, בקרת יציבות אלקטרונית, ABS, סייען מניעת התנגשות קדמית (כולל זיהוי הולכי רגל) , מניעת התנגשות בנסיעה לאחור, חיישני התרעה בנסיעה לאחור, זיהוי בשטחים מתים כוללת סייען מניעת התנגשות בשטחים מתים, בקרת שיוט, אור גבוה אוטומטי, סייען שמירת נתיב, בקרת ערנות הנהג, זינוק בעלייה, אזהרת לחץ אוויר בצמיגים, אזהרת בלימה בחירום, חיישני חגורות בטיחות אחוריים, עיגוני כיסא בטיחות לילד מאחור,


סרטון מבחן דרך (אנגלית)