יום שבת, 17 במאי 2025

אין טעם ואין ריח

פתגם ידוע אומר "על טעם וריח אין מה להתווכח" אך קורה שמשהו לא רק שאינו נחוץ אלא גרוע יותר מהדבר אותו הוא אמור להחליף. להלן רשימה של דברים כאלו.

מסך מרכזי

הולך וגדל מספר הרכבים שכמעט כל תפעול הרכב מופעל מהמסך. היצרן חוסך בצמות חיווט לבקרים אבל התפעול נפגע. ראשית קלות ההפעלה תלויה בממשק, ממשק גרוע ייאלץ לעבור בין תפריטים בעת נהיגה זה לא רצוי. האם מצפים שכדי להנמיך את עוצמת המזגן או לשנות את כיוון זרימת האוויר על הנהג לעצור את הרכב בשוליים?! נהגים נתקלים בתופעה הם מנסים להפעיל משהו מהמסך ואז מערכת הבטיחות מצפצפת להזהיר שהנהג לא מסתכל על הכביש. דיבור גם באמצעות הפעלה קולית תלוי ראשית ביכולתה של המערכת לזהות נכונה את המילים וגם הוא מסיח את דעת הנהג שמתרכז בתגובת המערכת לדבריו. גרוע ביותר הוא החיקוי של טסלה שמבטל את לוח המחוונים ומציג מסך ראשי ושוב מערכת אזהרת הסחת דעת של הנהג מצפצפת רק בגלל שהוא ניסה להסתכל מהי מהירות הרכב.

ידיות נסתרות
ברכב שיש בו מראות לידיות נסתרות אין כל השפעה על האווירודינמיות למעשה גם אם לא היו מראות השיפור הוא זניח לעומת ידיות רגילות. נוסיף לכל שהן נחותות ארגונומית ושיש תקלה במצבר נחוץ הליך חילוץ הידית. והאמת גם התרומה לעיצוב מוטלת בספק יש רכבים נאים עם ידיות רגילות. זה סתם גימיק.


ערכת תיקון צמיג
זו כבר בעיה בטיחותית. הערכה יכולה לתקן נקר רק בסוליית הצמיג שגודלו אינו מעל 4- 6 מ"מ אם החישוק לא פגום ואם לא פג התוקף שמצוין על מכל חומר האיטום (בד"כ שנתיים). למה זה דומה לכך שתוכל להתרחץ רק אם אף אחד אחר בבית לא פתח ברז או משתמש באסלה. המדהים שגם ברכבי שטח ומשא חשמליים יש ערכת תיקון לרכב שמיועד לפעול בתנאים קשים. הסיבה לערכת תיקון נבעה שברכבים החשמליים הראשונים לא היה מקום בגלל הסוללה ומשקל הגלגל החלופי המגבה והכלים הקטין את הטווח. כיום הטווח הוא ארוך לחלק גדול מהרכבים יש לא רק תא מטען גדול אלא גם תא מטען קדמי לכן אין שום בעיה לקחת גלגל חלופי וכלים. ייתכן שנסיעה ברכב חשמלי ביום חם מאוד או קר מאוד תוריד את הטווח יותר מאשר גלגל חלופי וערכת כלים.
(האם טסלה הייתה מצרפת הערה כה ארוכה לגלגל חלופי?)

טעינה אלחוטית לטלפון
מטען אלחוטי לטלפון הנייד הוא מאפיין נחמד כאשר הוא מתוכנן כראוי, כאשר הוא אינו מתוכנן כראוי הוא דומה לניסיון להתקין פטיפון ברכב - מיותר. אם המטען האלחוטי לא אוחז את הטלפון בכל תנועה או קפיצה של הרכב הטלפון זז והטעינה נפסקת זמנית או לגמרי. האמת שרוב טלפונים גם כיום אינם כוללים מאפיין טעינה אלחוטית אולי עדיף היה להוסיף שקעי USB. 

גג זכוכית ללא וילון
נחמד לנסוע ברכב ולהביט לשמים אבל הצרה שאנחנו לא צמחים וגם כאשר הזכוכית מסננת UV עדיין נכנסת מספיק קרינה כדי להפוך את פנים הרכב לחממה.

דלת תא מטען ללא מגב
מה שטוב בדלת תא מטען היא האפשרות למגב אחורי שבמקרה שיורד גשם או ניתז בוץ ניתן לנקות את החלון כדי לשפר את הראות לאחור. כמה כלי רכב בשם העיצוב והאווירודינמיות החליטו לוותר עליו. אולי זה פשוט כדי לחסוך בכסף אבל בכמה מהם יש גג נפתח שכנראה עולה יותר ממגב אחורי.

דונפנג בוקס - דוגמה מייצגת

מושב אחורי לא חצוי
כמה רכבים סינים (קטנים דווקא!) החליטו שהמושב האחורי יתקפל כולו ואין אפשרות לקפל רק חלק ממנו.  אם אני רוצה לקחת מטען גדול אני מוגבל לנוסע במושב הקדמי בלבד. העובדה שמאפיין קיפול חלקי של המושב האחורי קיים במכוניות זולות יפניות ואירופיות מוכיחה שמדובר רק בתכנון לקוי.


פנסי איתות אחוריים זניחים
נראה שכמו נהגים מסוימים יש יצרניות רכב שחושבות שפנס איתות הוא לא חשוב, בייחוד זה האחורי. יש כאלו שמתקינות אותו בפגוש, כדי שאם דלת תא המטען פתוחה ניתן לראות את הפנסים. אבל רוב הזמן הרכב נוסע עם דלת תא מטען סגורה וכשרכבים קרובים לא רואים שהרכב לפני או בנתיב הסמוך מאותת. 
יש יצרניות שפנס האיתות האחורי קטן באופן משמעותי מפנסים אחוריים אחרים הם שכחו שצריך לראות אותו גם ביום שאז האור פחות נראה והגודל משפיע.
הגדילו לעשות היצרנים האמריקנים שפנס האיתות הוא גם פנס הבלימה ולכן הוא אדום ולא צהוב או כתום. הסיבה היא קמצנות. הוכח שפנס איתות צהוב/כתום נראה יותר מפנס איתות אדום (שגם מבלבל). האמריקנים יודעים שצהוב הוא צבע בולט לכן הם צובעים את אוטובוסי בית הספר בצהוב שייראו למרחוק.

פנס אחורי ג'יפ רנגלר

יש לציין שהיצרנית עם חלק גדול בליקויים האלו היא טסלה, שיצרניות סיניות רבות מחקות אותה.
היצרנים הסיניים אוהבים גימיקים ומעדיף אותם על פני רכיב שימושי שאינו מוסיף לעיצוב.

יום חמישי, 20 בפברואר 2025

במחיר הנכון?

אני בטוח שכבר קרה לכם שראיתם מכונית הסתכלתם עליה ובמפרט שלה ושאלת את עצמכם למה היא עולה ככה?

מחיר של מכונית הוא דבר די מסובך הוא כולל לא רק את עלויות הייצור (שכר עבודה, חומרים, אופן הייצור) השינוע, אלא גם את היוקרה שמייחסים לה, המוניטין של היצרן וכיו"ב ועל זה נוסיף את רווחי היבואן.

השיטה הטובה ביותר לראות האם המחיר מוצדק הוא להשוות אותה לרכב דומה במפרט וביוקרה. טנדר אחד לטנדר אחר מכונית יוקרה למכונית יוקרה אחרת.

מכונית סינית חשמלית קומפקטית ב-129,900 משתלם? 

יש לנו את ליפמוטור T03 ב-109,900 (הוזלה ל-90,000) שנחותה ממנה בגודל ובאבזור הפנימי אבל עולה עליה במערכות בטיחות שחלקן אקטיביות ומכונית ברמה זהה ל-JAC 30 דונגפנג בוקס עם מערכות בטיחות אקטיביות שבהשקה נמכרה במחיר של ליפמוטור T03 וכיום נמכרת ב-113,900. 
אין שום הסבר שיכול להסביר את ההפרש של 16,000 ש"ח מהבוקס ועוד במכונית אינה משווקת באירופה כי היא לא מתאימה לתקינה האירופית. 60 ק"מ יותר בטווח זה יפה אבל זה מגיע עם טעינה ארוכה יותר בגלל סוללה גדולה יותר שרטן יותר מהבוקס ב-16 ליטר.

לקבוצת מחיר זו עתידות להצטרף הסיטרואן E-C3, גרנדה פונטו והיונדאי אינסטר כולן מתאימות לתקינה אירופית עם מערכות בטיחות פעילות.

אבל מי שיחפש ימצא שיש מכונית זהה משווקת באירופה ובמדינות אחרות עם מערכות בטיחות אקטיביות. 
מזכיר לכם משהו? את הסיבוב הראשון של ליפמוטור T03 בגרסתה הקודמת  שהגיעה ללא תקינה אירופית כאשר הייתה לה גרסה דומה לזו שמשווקת כיום אם מערכות בטיחות אקטיביות.

באתר המשווק באמירויות תוכלו למצוא ששם היא משווקת עם מערכות בטיחות אקטיביות כולל בקרת שיוט אדפטיבית.

ובסרטון זה תוכלו לראות שבדגם שמשווק בנורבגיה בהפעלת האיתות מוצגת במסך תמונה מהמצלמה בצד שבו הופעל האיתות.


ויש לומר שזה אינו הרכב הגרוע ביותר שיבואן זה מייבא. הוא מייבא מיני קרוסאובר בעל שתי כריות אוויר בלבד.
האשמה אינו ביבואן שמנסה להרוויח גם ממכירת רכב נחות, אלא במשרד התחבורה שמאשר רכבים שאינם עומדים בתקינה אירופית.

עדכון:
כנראה שהמכירות לא מעודדות ולכן הוא ייבואן פתח במבצע למוניות במחיר של 89,900 ש"ח לפני מע"מ שזה 106,082 ש"ח. אני מניח שהיבואן לא מוכר את המכוניות בהפסד לכן כיצד ניתן להסביר הפרש של מעל 20,000 ש"ח???