יום שבת, 9 במרץ 2019

יוק-רע ישראלית

לארק סטודבייקר 1959

ראו את ההבדל, לארק סטודבייקר שיוצרה בין השנים 1959 - 1966 הוגדרה בארצות הברית כמכונית קומפקטית ובישראל הייתה מכונית שרד לאלופים, לשרים ואף לנשיא המדינה.

סטודבייקר הייתה חברת הרכב הוותיקה ביותר בארה"ב תחילתה בעסקי כרכרות של האחים סטודבייקר, אין פלא שלא עבר זמן רב והחברה החלה לייצר כרכרות ממונעות, קרי מכוניות בתחילת המאה העשרים. תחילה היו אלו מכוניות חשמליות ואחר כך עם מנועי בנזין.

החברה ייצרה מכוניות ומשאיות ובמשך שנים הייתה במאבק מול שלושת הגדולים ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר. יכולתה של סטודבייקר לשרוד נבעה דווקא מהיותה קטנה זה אפשר לה להוציא את הלארק לפני שלשלושת תאגיד הרכב הגדולים הייתה תשובה.

הלארק יוצרה בגרסת סדאן וסטיישן 2 או 4 דלתות קופה וגג נפתח 2 דלתות. ב-1961 היא מקבלת מראה של שני פנסים ראשיים שבעצם לא משתנה עד שנתה האחרונה.

המנועים הראשונים היו V6 בעל 2,780 סמ"ק 90 כ"ס ומנוע V8 בעל סמ"ק 180 כ"ס. מנועים חזקים יותר מוגדשי טורבו שיועדו לדגמי ביצועים יוקרתיים יותר (Hawk) בעוצמה של 210 ו-225.
ב-1961 הדגמים הבסיסיים יקבלו מנועים של 112 ו- 180 כ"ס. (ראו מפרטים של לארק).

לארק הייתה הצלחה עד ששלושת הגדולים סיימו את הפיתוח והשיקו את הגרסאות שלהם למכוניות קומפקטיות.
על הנייר היא הייתה מכונית לא רעה ותכליתית למיד, אבל בעוד ששלושת הגדולות יכלו להשיק דגמים גרועים ולסבול את ההפסדים, סטודבייקר לא הייתה יכולה לעשות זאת. בעיות אמינות בדגמי 1962 יצרו שם רע לחברה שממנה לא הצליח היחלץ גם לאחר הוצאת דגמים משופרים. החברה המשיכה לדמם וגם האיחוד עם פאקארד לא עזר, אלא גרר את פאקארד יחד איתה לתהום. החלה האטה במכירות וכחלק מכך סטודבייקר נתנה זכיות הרכבה של קיטים שנשלחו מארה"ב ולאחר שהמפעל בארה"ב נסגר ב-1963 נשלחו מהמפעל בקנדה שנסגר ב- 1966.
סגירת המפעל בקנדה גרמה כמובן לסגירת ההרכבה בישראל, שהתאפיינה לפי הדיווחים באיכות הרכבה גרועה.


סיום ייצור סטודבייקר מעריב 6/3/66 עמוד 20


לארק באתר נוסטלגייה אונליין 
באתר של בני אביעד
באתר תעשיית הרכב הישראלית
Ate up With Motor


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה