יום שני, 23 באוקטובר 2023

חם חם רותח

 כתבי רכב מתלוננים רבות על תאוות הבצע של יבואני הרכב שמתחמחרים את הרכבים באופן חזירי כדי לגזור רווח נאה מהישראלים. הנה דוגמה שהרתיחה אותי.

דאצ'יה ג'וגר היבירידי עולה לפי היבואן בארץ 174,990 מדובר ברכב סטיישן עם שבעה מושבים עם אבזור בטיחותי דל שמעניק לו את הציון 2 והיבואן לכן מרכיב לו מערכת בטיחות בארץ (שכמובן פסיבית בלבד).
יונדאי קונה היברידית החדשה ברמת אבזור SUPREME אמנם רק 5 מושבים אבל מאובזרת יותר ובטוחה יותר (ציון 7 מ-8), עולה 169,900. 

ביבוא מקביל יש שני רכבי סטיישן היברידיים (בעצם אחד כי השני זה רכב מדבקה) טויוטה קורולה וסוזוקי סווייס.
 טיוטה קורולה ברמת אבזור הגבוהה 159,900 וסוזוקי (שהיא בבסיסה קורולה סטיישן) 135,000.


האם שני מושבים נוספים שווים 20,000 ש"ח הפרש משתי מכוניות שיותר בטיחותיות ויותר מאובזרות מהדאצ'יה?

לשם כך הלכתי לבדוק במדינה שאוהבת סטיישן (estate) בריטניה.
בבריטניה דאצ'יה ג'וגר עולה 23,995 ליש"ט
סוזוקי סווייס החל מ-29,599 ליש"ט
טויטה קורולה סטיישן החל מ-31,830 ליש"ט

אז למה בישראל דאצ'יה ג'וגר עולה יותר?
בגלל שיטת מצליח.

אין אף מכונית 7 מושבים היברידית סטיישן. יש אופל קומבו וסיטרואן ברלינגו חשמליות יקרות יותר. יש רכבי SUV סינים חשמליים. כלומר אין לו תחרות והמחיר בהתאם גם אם הבטיחות והאבזור מזעזעים.

יום רביעי, 11 באוקטובר 2023

פריחת הניסאן

ניסאן הביאה לעולם כמה מכוניות חדשניות, נראה שהיא עושה זאת שוב עם מכונית קיי (Kei car) חשמלית מרשימה למדי. 

ניסאן היא חברה שנראית כאילו היא סובלת מהפרעה דו קוטבית (המכונה גם מאניה דיפרסיה) מצד אחד יש  לה מכוניות לא מרשימות כמו מיקרה וסנטרה, מהצד האחר יש לה רכבי ספורט מדהימים סדרה Z וה-GT-R. 

ניסאן גם הייתה חדשנית ולמעשה קבעה טרנדים. ה- JUKE היה המבשר של הקרוסאוברים בעיצוב יוצא הדופן לזמנו, ה-LEAF הייתה המכונית החשמלית המשפחתית השימושית הראשונה. ניסאן הזניחה אותם ואחרים עקפו אותה בסיבוב. היא גם הציגה במוצריה גרסה היברידית e-power (שהיא קוראת לה חשמלית נטענת עצמית),שבה המנוע משמש כגנרטור והמכונית מונעת רק באמצעות המנוע החשמלי. רעיון זה נמצא בכמה רכבים שלה אבל היא לא מקדמת אותו באופן אגרסיבי.

ב-2022 הציגה ניסאן מכונית קיי (Kei) חדשה סאקורה, קטגוריה ביפן לרכבים זעירים שנהנים מהקלות בעיקר בערים הגדולות של יפן. המכוניות מטיבן צריכות להיות זעירות וכיוון שהן עירוניות יש להם מנוע בנפח קטן של פחות מ-1000 סמ"ק, כפי שהיה פעם לפיאט 500 המקורית ולדה שבו. 

ראשית נתחיל בשם שהוא הברקה. מה יותר יפני מהסמל הלאומי היפני של פריחת הדובדבן, שמסמל צמיחה והתחדשות, וכאשר אתה שם אותו על מכונית חשמלית קטנה כבר היא מקבלת הילה של כבוד, שמחה ואושר.

הסאקורה היא מכונית שקצרה בחמישה מילימטרים מ-4 מטרים עם בסיס גלגלים של 2,495 מ"מ רוחב של 1,475 מ"מ וגובה של 1,655 מ"מ ומשקל של 1,070/1,080 ק"ג. 

מקור: ניסאן יפן

הקטגוריה של רכבי K שמוגבלת באורך מחייבת מראה קופסתי למדי כדי לנצל את כל האורך המצומצם אבל הסאקורה שוברת את המראה הקופסתי שלא כמו הדגם ששימוש את הדואר היפני ניסאן קיוב 

מקור: ניסאן קנדה

הסאקורה כוללת אבזור בטיחותי מבית ניסאן (מה שדי נדיר במכונית עירונית סינית מקבילה) והתאומה שלה, מיציבושי eK X EV קיבלה חמישה כוכבי בטיחות במבחן בטיחות ביפן.

לסאקורה יש 4 מושבים, טווח של 180 ק"מ וטעינה ל-100% תיקח 8 שעות. היא מכונית די מאובזרת עם מערכת מולטימדיה, מזגן, שקעי USB, תא מטען לא קטנטן וחלונות חשמל לכל ארבעת חלונות הדלתות.

הסאקורה היא להיט ביפן. והיפנים כנראה צודקים, כמכונית קיי ורכב חשמלי קטן יש בה מעט פשרות. האיכות, האבזור והמרחב (וכנראה חווית הנהיגה) למכונית בקטגוריה הזו הם מצוינים (אפילו יש נהיגה בדוושה אחת!) והיריבים הסינים לא משתווים לה (עדיין). המחיר הוא סביר למדי לאיכות יפנית.

באירופה נמכרות מכוניות דומות לה בטווח ובממדים. האם ניסאן תייצר גרסה לאירופה? מי יודע... התקווה היא שכן!



יום שישי, 29 בספטמבר 2023

עשינו זאת שוב

 פיאט היא חברה בתהליך של הירדמות מדי פעם היא מתעוררת ומוציאה משהו מלהיב. הנה זה קורה שוב.

פיאט של שנות השבעים, השמונים והתשעים הייתה חברה שהציעה מגוון של מכוניות במחירים זולים. נכון מעולם לא היה לה שם של אמינות גבוהה אבל המוצרים היו מהנים ותמורה טובה למחיר.

בארץ פיאט היא בעיקר מסחריות (שכיום למעט דוקאטו הם העתקים של סיטרואן) ופיאט 500 בחו"ל קיימת גם טיפו ופנדה המיושנות. 

פיאט 500 החדשה מתחילתה הייתה הברקה כאשר הרטרו של מיני הפך למכונית יקרה וגדולה ההפך מהמיני המקורית. פיאט שמרה ב-500 החדשה של המרכיבים של ה-500 הקלאסית. הצורה, הפנסים, לוח המחוונים הגג המתקפל בדגם C כולם הזכירו את ה-500 הישנה ולמרות שפיאט 500 החדשה היא גדולה יותר מניסיון אישי אני יכול לומר היא עדיין שמרה על רמת סבל כשמבוגר יושב במושב האחורי.

ה-500 החשמלית כללה גם היא גימיקים, כגון קו רקיע של טורינו במטען האלחוטי ודגם 2 וחצי דלתות

פיאט טופלינו החדשה היא למעשה סיטרואן אמי Citroën Ami (או עמי) מכונית מיקרו חשמלית עירונית. הפלטפורמה היא זהה מכונית חשמלית לטווח של 70 ק"מ שנטענת משקע רגיל ויכולה להגיע למהירות מקסימלית של 60 קמ"ש. אך מה שמדהים הם השינויים שפיאט הכניסה במכונית.

כדי לחסוך בכסף סיטרואן עמי (ואופל רוק שהיא סיטרואן אמי עם סמל של אופל).עשתה כמה בחירות עיצוביות החזית והאחור זהות וההבדל הוא רק בפנסים שהוקנו בהן ואחת הדלתות נפתחת כרגיל לקדימה והאחרת לאחור כל זאת כדי להשתמש באותם חלקים עבור שני הצדדים. 


מקור אתר פיאט

פיאט ויתרה על זה, היא שינתה את החזית היא יותר מעוצבת עם שני פנסים עגולים ונראית פחות פלסטיקית. החלק האחורי כולל את פנסי ה500 האליפטיים לוחית הרישוי עלתה למעלה למיקום המקורי של ה-500. מאחור נוסף מנשא מזוודה אביזר שהיה קיים בפיאט 500 הישנה.

סיטרואן אמי/אופל רוק מציעות דגם רגיל ודגם משא עם מושב אחד. סיטרואן מציעה גם גרסת באגי עם שלדת דלת. פיאט לקח את גרסה זו שלב נוסף והחליפה את הדלת בחבל והוסיפה גג בד נגלל זו מחוות רטרו לדגם פיאט 500 ג'ולי שעוצב ע"י סטודיו ג'יה.


למרות שהמכונית נושאת את השם טופולינו (עכבר קטן באיטלקית) קודמתה של הפיאט 500 ניתן לראות שהיא דומה לפיאט 500. פיאט בחרו לה צבע ירוק מנתה בהיר שהיה אחד מהצבעים של הפיאט 500. הצבע הזה הוא שיפור גדול לעומת הצבעים האפורים שבהם מוצעת סיטרואן אמי.


פיאט לא הסתפקו בזה הם גם שיפצו את התא הספרטני של הסיטרואן אמי. את תאי האחסון הפתוחים מחליף כיסוי מעוגל מבד מפוספס עם שתי רצועות עור. המושבים הם אותם מושבי פלסטיק פשוטים עם שכבת ריפוד דקה אבל בטופולינו בניגוד לסיטרואן אמי הם בצבע לבן השונה מהשחור של בסיס הפלסטיק. בדגם דוצ'ה ויטה הוסיפו גימיק של מקלחת ניידת.
מקור אתר Stellantis
המחיר של העיצוב הזה בא לידי ביטוי הטופלינו יקר ב-2,000 אירו מהדגם הדו מושבי של סיטרואן אמי 9,890 לעומת 7,790. 

אין ספק שפיאט טופלינו היא הברקה. פיאט יצרה את הגרסה המודרנית האמיתית לפיאט 500. היא בגודל דומה 241 ס"מ, במשקל דומה, אותם פנסים קדמיים ואחוריים, אותו מנשא מזוודה, אותו גג נפתח ואפילו המראות ואחת הדלת שנפתחת הפוך שהגיעו מסיטרואן אמי כמו שהן, אלו מאפיינים שהיו קיימים בפיאט 500 המקורית. וגם הביצועים של הרכב רכב שמגיע ל-60 קמ"ש (בקושי) וטווח של 75 ק"מ, כאשר הפיאט 500 המקורית הייתה אמורה להגיע ל-60 מייל לשעה (96 קמ"ש) ב-47 שניות מייסרות.

רק חבל שגג הבד קיים רק בדגם דולצ'ה ויטה ולא גם בדגם הרגיל.