אם צריך להדגים מה רע במשרד התחבורה הישראלי זה ההחלטות הבלתי הגיוניות שלו. דוגמה טובה קיבלנו לאחורנה בהשקת ליפ מוטור T03.
ליפ מוטור T03 היא מכונית חשמלית סינית קומפקטית לעד ארבע נוסעים שכולל אבזור די נדיב למחיר של קצת פחות מ-100,000 שקלים אבל מה שמאכזב כאן שבניגוד לסין שם יש דגם שכולל מערכות בטיחות מקוריות (כפי שניתן לראות באתר), כאן הדגם משווק עם מובילאיי בהתקנה מקומית ושתי כריות אוויר.
רוצים לדעת כמה זה עלוב 2 כריות אוויר? אז בדגם 2015 של יונדאי i10 יש 6 כריות אוויר!!!
נשאלת השאלה מדוע משרד התחבורה מאשר שיווק (גם אם מוגבל ל-400 יחידות) של רכב ללא תקינה אירופית או אמריקנית?! חמור מכך אם בסין משווקת גרסה הכוללת מערכות בטיחות שתגיע לארץ בעוד מספר חודשים, מדוע לאשר את הגרסה הפחות בטוחה? רווחי היבואן חשובים מבטיחות הנהגים???
מקור: אתר ליפ מוטור
אשר למכונית זו נסקרה והיא סובלת מבעיות בהנדסת אנוש תא מטען גבוה, מסך לא קריא באור שמש, ממשק לא ידידותי, ספסל אחורי שניתן רק לקיפול במלואו ולא חלקית וכו'. מראה הרכב גנוב מסמארט פור 4 לפי Goggle Lens שמציע את הסמארט כתמונה דומה. המחיר הוא תמורה טובה אבל לא נהדרת בהתחשב שהוא לא כולל עמדת טעינה כמו שמספר יבואנים נותנים. המתחרות פיקנטו ו-i10 אם בעתיד יגיעו בגרסה היברידית או חשמלית שלא יקרה בהרבה יצמצמו עוד יותר את האטרקטיביות.
אפילו גוגל מזהה שהעיצוב נגנב מסמארט 4 (מקור Whatcar)
מה שנראה כמו קובייה או לבנה או גרסה מורחבת של הסובארית הוא למעשה רכב חשמלי מודולרי.
X-BUS משתמש במאפייני המבנה של רכב חשמלי פלטורמה שטוחה הכוללת סוללה ומנועים שניתן להרכיב עליה מרכבים שונים. בתמונה למעלה ניתן לראות את גרסת האוטובוס ואת הקבריו. יש גם טנדר חד קבינה ודבל קבינה, משאית משטח, משאית עם ארגז רחב, ארגז סגור, מסחרית, ואוטוקראוון. בנוסף לכל מרכב יש שתי גרסאות כביש ושטח שהיא מוגבהת יותר. המחירים נעים בין מעט מעל 17,000 אירו לגרסה הבסיסית וקצת מתחת ל-30,000 לגרסת האוטוקראוון (Camper) היקרה ביותר. כמובן שציוד אופציונלי מוסיף למחיר.
על הגג של X-BUS מותקנים תאים פוטו-וולטאים שבנסיעה עירונית יכולים לשמר את טעינת הסוללה.
הרכב מונע בארבעת הגלגלים והוא באורך של 55 מ"מ פחות מ-4 מטרים וברוחב של 1,690 מ"מ. הוא מגיע למהירות של 100 קמ"ש פלוס.
הרכב כולל מסך 10 אינץ' גדול במרכז וצג זערורי לחיוויים כמו איתות והילוך, הגה עם בקרי הילוכים ושליטה במערכת השמע וכל שאר הבקרים הבסיסים של רכב. לכך ניתן להוסיף אבזור כגון מזגן חיישני חניה קדמיים ואחוריים ומצלמה אחורית.
כמו כמה רכבים חשמליים הוא מגיע עם מספר אפשרויות סוללה שמשפיעות על הטווח, אבל מה ששונה ב-X-BUS שאפשרויות הסוללה הן מודולריות. ל X-BUS יש 24 יחידות סוללה והטווח שלו הוא 20 ק"מ ל-1KWH כך שבגרסה הבסיסית עם שמונה יחידות שנותנות 10KWH הוא מגיע לטווח של כ-200 ק"מ. אם מעוניינים בטווח גדול ניתן להוסיף יחידות עד ל-30KWH שכמובן ייתן טווח של 600 קמ"ש.
הרכב אולי זול בגרסת הבסיס, אבל בגרסת ואן נוסעים ניתן למצוא מכוניות מיני חשמליות מאובזרות יותר ולאחר אבזור הוא מתקרב לאופל קורסה ופיג'ו 208 החשמליות עם 5 מושבים והמאובזרות בהרבה יותר אביזרי נוחות ובטיחות.
אם כך מהם היתרונות שלו?
ראשית גג פוטו-וולטאי יש למספר מכוניות אבל הוא רק מצמצם במידה קטנה את הירידה בטעינה בנסיעה, על פי הטענות כאן הוא יכול לשמור על טעינת הסוללה בנסיעה איטית.
שנית מנועים הנמצאים בטבור הגלגל מאפשרים רדיוס פנייה זערורי.
שלישית היכולת להוסיף יחידות סוללה אומר שאם אתה ביום יום מסתפק בטווח של 200 ק"מ הבסיסי אתה יכול לקנות את הרכב הבסיסי הזול ואם יש לך נסיעה ארוכה לשכור יחידות נוספות במרכז שירות.
רביעית ההגה הוא חשמלי כמו פלייסטיישן כך שלחברה יהיה קל לייצר רכב עם הגה בצד ימין באמצעות העברה פשוטה של יחידת ההגה לצד ימין.
הרכב כנראה יהיה מודולרי כמו ג'יפ רנגלר, כך שבאמצעות פירוק והרכבה ניתן יהיה לעבור בין גרסאות מבלי ללכת למרכז שירות או למרכז מכירות לטרייד אין, כפי שהיצרן מתכוון לעשות.
הרכב אמור להיות מושק במהלך שנת 2022 (אם כי רכבים חשמליים נוטים להתעכב/להתבטל) והרכב יכול להצליח למרות האבזור הדל למדי לימינו אם היצרן יקים מערך של השכרת סוללות למי שקונה את הרכב עם הטווח הקצר יותר.
הערת שוליים: מכוניות חשמליות רבות שלא מיוצרות ע"י יצרני רכב לא מגיעות לייצור סדרתי בשל העובדה שלא ניתן להשתמש ברווחים מייצור רכבי בנזין/דיזל כדי לממן חלק מעלות מכירת רכב חשמלי. יש לכך סיבה טובה, היצרנים המשווקים באירופה נדרשים להפחית את הזיהום הכולל של המכוניות שהם משווקים ולכן הם ימכרו מכונות חשמליות גם אם הן לא רווחיות.